_            ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕΤΑΚ

 

Μετά τις εκλογές του 2010 η νέα διοίκηση του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr)και ο πρόεδρος του κύριος Πέτρος Ινιωτάκης έθεσαν σαν προτεραιότητα τόσο την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων  ,όσο την σύναψη σχέσεων με τους άλλους φορείς (εθνικούς και διεθνείς) και την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτικής προστασίας

    Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕΤΑΚ συμμετείχε στα σεμινάρια α)της FIBπου διεξήχθη υπό την αιγίδα της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων και του τμήματος ελληνικού σκυροδέματος  β) στο PATCHπου διοργάνωσε  ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με διεθνείς φορείς και γ) στο σεμινάριο «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» που διοργάνωσε η γγ δια βίου μάθησης σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου.

      Στις 29-30 Σεπτεμβρίου του 2011 διεξήχθη στην Αθήνα το ετήσιο παγκόσμιο σεμινάριο της FIB (http://www.fib-international.org) για το προκατασκευασμένο σκυρόδεμα το οποίο διοργάνωσε φέτος το ελληνικό τμήμα σκυροδέματος του ΤΕΕ (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INTER_RELATIONS/est). Στο σεμινάριο αναπτύχτηκαν νέες κατασκευαστικές μέθοδοι καθώς και η χρησιμοποιούμενη από τους διεθνείς κανονισμούς και προτεινόμενη για τους Ευρωκώδικες μέθοδος κατασκευής με προεντεταμένο σκυρόδεμα. Το σεμινάριο είχε διάρκεια δύο ημέρες. Στην πρώτη αναπτύχτηκε το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου ενώ τη δεύτερη διενεργήθηκαν επισκέψεις σε εργοστάσια επιχειρήσεων τα οποία παράγουν τα νέα υλικά για να εξηγηθεί και ο τρόπος παραγωγής τους και άλλες λεπτομέρειες που ενδιέφεραν τους συμμετέχοντες. Το ΤΕΕΤΑΚ εκπροσώπησε εκ μέρους της διοίκησης  ο Αν Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού Β. Σκαρβελάκης (ppteetak.weebly.com). Τα Πρακτικά του σεμιναρίου μπορούν να αναζητηθούν στην βιβλιοθήκη του τμήματος.

     Τρεις ημέρες αργότερα στις 3,6-7 Οκτωβρίου 2011 διεξήχθη στο Ηράκλειο και το μουσείο φυσικής ιστορίας το σεμινάριο PATCH(http://www.montesca.it/patch) που αφορά αφενός την ανάπτυξη μεθόδων για την προφύλαξη των έργων τέχνης και αφ ετέρου την ανάπτυξη μεθόδων για διενέργεια προσεισμικών και σεισμικών ελέγχων στα κτίρια ,με την ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου σαν περιοχή αναφοράς. Στο πρόγραμμα παραβρέθηκαν διάφοροι φορείς από όλη την Ευρώπη ,όπως η Περιφέρεια της Περούντζια (Perugia) από την Ιταλία, του δήμου Αγίου Αθανασίου στην Κύπρο ,του δήμου της Βαλένθια (Valencia) από την Ισπανία και άλλους φορείς. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου το ΤΕΕΤΑΚ ανέπτυξε συνεργασία με την Περιφέρεια της Περούντζια για την σύνταξη έκθεσης για την βελτίωση των εγγράφων απογραφής σεισμικών κινδύνων που υπάρχουν στην περιοχή μας.

    Κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου διεξήχθη στην πόλη του Ηρακλείου το σεμινάριο που διοργανώθηκε από το δήμο Ηρακλείου και τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ».Στο σεμινάριο αναπτύχτηκαν διαλέξεις για την αντιμετώπιση διαφόρων φυσικών καταστροφών από  κρατικούς φορείς όπως ΟΑΣΠ ,ΓΓΔΜ, πυροσβεστική, Λιμενικό καθώς και από μη κρατικούς όπως τον Ερυθρό σταυρό και την οργάνωση ΠΡΑΞΙΣ. Το ΤΕΕΤΑΚ συμμετείχε ενεργά και με την παρουσία του προέβαλε το επιστημονικό έργο του , ενώ σημαντική ήταν η ομιλία του Επιμελητή της επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού Κυρίου Ν. Σαρρή όταν κλήθηκε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό. Ο κύριος Σαρρής μίλησε για την ανάγκη κατασκευής έργων που αφορούν την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτικής Προστασίας και η ομιλία του συζητήθηκε ευρέως.

     Η παρουσία του ΤΕΕΤΑΚ τόσο στο σεμινάριο της FIBόσο και των σεμιναρίων PATCHκαι «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» (www.ethelontismos.gr) κρίθηκε πολύ σημαντική από τους διοργανωτές και δόθηκαν συγχαρητήρια στους εκπροσώπους του. Το ΤΕΕΤΑΚ από την πλευρά του δεσμεύτηκε και μέσω του Προέδρου του Κ Πέτρου Ινιωτάκη για την προαγωγή πολιτικών πολιτικής προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας 2010-2013.

 

 

                                                               Βασίλης Εμμ Σκαρβελάκης

                                                                  Πολ Μηχανικός MSc

 


Comments
Leave a Reply