Η ώρα είναι 1030.Αλλος ένας σεισμός ταρακουνάει το Ηράκλειο. Ο δάσκαλος φωνάζει ¨σεισμός¨ .Τα παιδιά ξέρουν τι να κάνουν. Αμέσως μπαίνουν κάτω από τα θρανία. Οι δονήσεις σταματούν. Τα παιδιά βγαίνουν σιγά-σιγά από την κρύπτη τους, στοιχίζονται όπως-όπως και κατευθύνονται στην αυλή του σχολειού. Από εκεί ο διευθυντής τους δίνει το ελεύθερο να κατευθυνθούν εκτός σχολείου.

   Η παραπάνω είναι μια τυπική διαδικασία διαχείρισης κρίσεων ,και πιο συγκεκριμένα σεισμού ,που αντιμετωπίζεται συχνά στα σχολεία της περιοχής μας. Είναι όμως αρκετές αυτές οι ενέργειες για να εγγυηθούν ότι το σχολικό περιβάλλον θα ξεπεράσει την κρίση. Η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική. ΟΧΙ.

  Η διαδικασία διαχείρισης κρίσεων σύμφωνα με την βιβλιογραφία χωρίζεται σε 3 μέρη. Τη διαχείριση προ του σεισμού, την διαχείριση κατά τη διάρκεια του σεισμού και τη μετασεισμική διαχείριση. Κατά την προσεισμική περίοδο (που συχνά συμπίπτει με την μετασεισμική) είναι πολύ σημαντική η συναισθηματική εκπαίδευση των παιδιών στην προσέγγιση των κρίσεων καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία των καταλοίπων που έχουν αφήσει παλαιότερες κρίσεις. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά μπορεί να επιδείξουν ανάλογα με την ηλικία τους συμπτώματα α) Παλινδρόμησης β)Σωματικά συμπτώματα ή γ)Συναισθηματικές δυσκολίες δηλαδή συμπεριφορές που θεωρούνται συχνά ¨κακές¨ ή ¨αδικαιολόγητες¨ .Σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική η γνωστική εκπαίδευση των παιδιών πάνω στο ¨τι είναι σεισμός¨ ,¨πόσο επικίνδυνος είναι¨ και ¨τι πρέπει να κάνουμε για να προσαρμοστούμε¨. Ο συνδυασμός αυτών των γνώσεων με ψυχοκινητικές ασκήσεις ,οι οποίες βελτιώνουν τις αντιδράσεις αλλά και ενισχύουν τη συγκέντρωση ,μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός σε μια δύσκολη κατάσταση σεισμού. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας δε είναι αναγκαία η δημιουργία ενδοσχολικής μονάδας με σκοπό την αντιμετώπιση των κρίσεων(ΣΟΔΚ).

    Κατά τη διάρκεια του σεισμού τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Οι μαθητές πρέπει να είναι έτοιμοι να εκτελέσουν μηχανικά κάποιες ενέργειες και οι καθηγητές δάσκαλοι ,διευθυντές κλπ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι τόσο ψυχολογικά όσο και γνωστικά να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. Συχνά μπορεί να εμφανιστούν καταστάσεις διαφορετικές από τη βέλτιστη που περιγράφεται τον πρόλογο και οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις.

  Το τρίτο στάδιο ,αν και ίσως το πιο σημαντικό για να επιστρέψει η σχολική μονάδα στους κανονικούς της ρυθμούς , συχνά παραλείπεται. Σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος των παιδιών που έχουν συμπτώματα στρες από την κρίση και να αντιμετωπιστούν ανάλογα. Προσοχή όμως αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ¨κτυπήσουν¨ τόσο μεμονωμένα άτομα όσο και ευρύτερες ομάδες .Επίσης μετά την πρώτη μετασεισμική φάση είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψει η σχολική μονάδα στην πρώτη φάση (δηλαδή την προσεισμική).

   Το ΤΕΕΤΑΚ και ο πρόεδρος του Κύριος Πέτρος Ινιωτάκης μετά τις εκλογές του 2010 και την εκλογή της νέας διοίκησης έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της την πολιτική που αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Γι αυτό το σκοπό έχει ιδρυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ΤΕΕΤΑΚ ετοιμάζει σε συνεργασία με τους υπολοίπους ενδιαφερόμενους φορείς σειρά διαλέξεων σε σχολεία για την προαγωγή αυτών των πολιτικών.

                             
                                                                                   Βασίλης Ε. Σκαρβελάκης
                                                                                   Πολ. Μηχανικός MSc
                                                                                  Α. Εκπαιδευτής Ενηλίκων

 
Στις 16-17 Ιανουαρίου 2013 η Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης σε συνεργασία  με τον ΟΑΣΠ οργάνωσαν ημερίδα για την ενημέρωση των καθηγητών όσον αφορά τις μεθόδους διάσωσης και απεγκλωβισμού από τα σχολικά κτίρια σε περίπτωση σεισμού.

   Η ημερίδα της οποίας εισηγήτρια ήταν η Δρ Μίνα Κούρου από τον ΟΑΣΠ ,ασχολήθηκε με μια σειρά πέντε ασκήσεων οι οποίες δημιουργούν ένα πλαίσιο δεξιοτήτων που οι καθηγητές και διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει να έχουν.  Πιο συγκεκριμένα εκπονήθηκαν, μια άσκηση για τη μετακίνηση επικίνδυνων αντικειμένων σε περίπτωση σεισμών ,μια για τις θέσεις προφύλαξης σε περίπτωση σεισμού, μια τρίτη για τη διαδικασία εκκένωσης μιας οικογένειας σε περίπτωση σεισμού και δυο που αφορούν την εκκένωση ορόφου και συγκροτήματος σχολικού κτιρίου.

   Στην ημερίδα απεύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του ΤΕΕΤΑΚ κύριος Πέτρος Ινιωτάκης ο οποίος ανανέωσε τη δέσμευση του αλλά και του ΤΕΕΤΑΚ για θέση των πολιτικών Πολιτικής Προστασίας στις προτεραιότητες του ΤΕΕΤΑΚ αλλά ανέλυσε και τις δράσεις του ΤΕΕΤΑΚ όπως το επικείμενο πρόγραμμα ομιλιών ,διαλέξεων και μαθημάτων για την αντισεισμική προστασία στα σχολεία.

  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού του ΤΕΕΤΑΚ Κύριος Ν. Σαρρής ,ο Αντιπρόεδρος Κύριος Β. Σκαρβελάκης και το μέλος του επιτελείου του ΤΕΕΤΑΚ Κύριος Κ. Χαμηλοθώρης. Η διοργάνωση έγινε κάτω από την αιγίδα της διευθύντριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και μέλους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕΤΑΚ κυρίας Αφρώς Μαυράκη 


                                                                                  Βασίλης Ε. Σκαρβελάκης
                                                                                   Πολ. Μηχανικός MSc
                                                                                  Α. Εκπαιδευτής Ενηλίκων

 

ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ https://rapidshare.com/files/1476888950/Πυρκαγιά ΜΥΡΤΟΣ.pdf ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΥΡΤΟ 

 

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ:Σχέδιο άμεσων δράσεων και βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων του ΤΕΕΤΑΚ:link

 
Picture
Πριν από λίγες ημέρες ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έπεσα πάνω στους χάρτες επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές που σίγουρα οι περισσότεροι έχουν δει. Αργότερα ανοίγοντας το λογαριασμό μου στο facebook βρήκα αυτούς τους χάρτες δημοσιευμένους από διάφορους φίλους. Στην πραγματικότητα αυτοί οι χάρτες συνοδεύονταν από σχόλια σχετικά με το ρίσκο που αντιμετώπιζαν κάποιες περιοχές, και ιδίως η Κρήτη καθώς ήταν στην πιο μεγάλη κλίμακα.

   Ποια είναι όμως η αλήθεια; Δείχνουν αυτοί οι χάρτες επικινδυνότητας το ρίσκο που είναι εκτεθειμένη η περιοχή. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Σύμφωνα με τον ορισμό της UNESCO (1972) το ρίσκο που είναι εκτεθειμένη κάποια περιοχή  δίνεται σύμφωνα με τον τύπο

                                                     R=H*V*W

  • Όπου R είναι το ρίσκο δηλαδή ο κίνδυνος το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι βέβαιο αλλά οι πιθανότητες των εναλλακτικών δυνητικών αποτελεσμάτων είναι γνωστές ή μπορούν να εκτιμηθούν με σχετική ακρίβεια
  • * είναι το μαθηματικό σύμβολο της συνέλιξης (convolution)
  • H (Hazard) είναι η επικινδυνότητα ,δηλαδή η πιθανότητα ένα φαινόμενο καθορισμένης έντασης να εμφανιστεί σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα (είναι αυτό που δείχνουν οι χάρτες για την πυρκαγιά και υπάρχουν και ανάλογοι χάρτες για τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα σεισμοί, πλημμύρες κ.ο.κ)
  • V (Vulnerability) είναι ο βαθμός φθοράς ενός συγκεκριμένου δομικού ή φυσικού στοιχείου
  • W (Worthiness) είναι η αξία ενός στοιχείου (υλική η πνευματική)
Άρα συνοψίζοντας παρατηρούμε ότι το ρίσκο (πολλές φορές μεταφρασμένο ως κίνδυνος στα Ελληνικά) έχει σχέση με τη δόμηση μιας περιοχής αλλά και την αξία μιας περιοχής. Έτσι μια πυρκαγιά  στο κέντρο του Ηρακλείου έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο (κίνδυνο) από μια πυρκαγιά σε ένα δάσος του νομού λόγο της παρουσίας ανθρώπων, κτιρίων κ.λ.π.

  Το ΤΕΕΤΑΚ και ο πρόεδρος του Κύριος Πέτρος Ινιωτάκης μετά τις εκλογές του 2010 και την εκλογή της νέας διοίκησης έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της την πολιτική που αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Γι αυτό το σκοπό έχει ιδρυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ΤΕΕΤΑΚ έχει υιοθετήσει και το παρατηρητήριο σεισμών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για να ενημερώνει τους συναδέλφους και ενδιαφερομένους για τη σεισμική δράση (επικινδυνοτητα) στην περιοχή μας. Αυτό μπορεί να γίνει προσβάσιμο είτε από την κεντρική σελίδα του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr) είτε από τη σελίδα ppteetak.weebly.com και διαλέγοντας της επιλογή «παρατηρητήριο σεισμών»

                                                                                        Βασίλης Εμμ Σκαρβελάκης
                                                                                           Πολ Μηχανικός MSc


 
Το Ηράκλειο είχε ήδη σβήσει τα φώτα του ,και οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Ήταν ένα βράδυ του Ιανουαρίου. Ξαφνικά η πόλη άρχισε να ξυπνά ,τα κτήρια άρχισαν να σείονται και οι κάτοικοι έντρομοι δεν ήξεραν τι να κάνουν. Άλλοι βγήκαν στο δρόμο φοβούμενοι την καταστροφή του σπιτιού τους και άλλοι απλά περίμεναν να περάσει η δράση του για να μπορέσουν να ηρεμήσουν και να ξανακοιμηθούν. Η Κρήτη άλλωστε ζει συχνά τέτοιες καταστάσεις. Την επόμενη ημέρα ακόμα ένας σεισμός χτύπησε την πόλη. Πολλοί ανησύχησαν περισσότερο. Τι συμβαίνει; Γιατί έγιναν αυτοί οι σεισμοί τόσο κοντά;

    Τα δελτία ειδήσεων ,τοπικά και εθνικά όπως θα περίμενε κανείς ασχολήθηκαν με το θέμα. Οι επιστήμονες είχαν την απάντηση. «Ήταν απλά ένα σμήνος σεισμών τίποτα το ανησυχητικό» αυτή ήταν η απάντηση τόσο του Αστεροσκοπείου Αθηνών όσο και γνωστών σεισμολόγων όπως οι κύριοι Συνολάκης ,Λέκκας , Παπαδόπουλος και Παπαζάχος.

   Τι είναι όμως ένα σμήνος σεισμών; Ο πρώτος που προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ήταν ο Ιάπωνας καθηγητής Δρ Καναμόρι. Το 1971 δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο «RELATION BETWEEN TECTONIC STRESS ,GREAT EARTHQUAKE AND EARTHQUAKE SWARMS»  που αφορούσε ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή της θάλασσας των Φιλιππίνων.

   Ο Δρ Καναμόρι ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο που προκαλεί το σμήνος σεισμών είναι οι ανωμαλίες στη δομική ομοιογένεια των πλακών. Λαμβάνοντας υπόψη του ένα αρχείο  διαθέσιμων σεισμών όπως αυτών  του Κάντο το 1923 , αυτόν του Μπόσο-Οκι το 1952-53 αλλά και άλλη σεισμική δραστηριότητα προηγούμενη και επόμενη ,υπέθεσε ότι κάποιοι σεισμοί ήταν απλά αποτέλεσμα κάποιων άλλων. Οι τελευταίοι δε υποστήριξε ότι ήταν αποτέλεσμα της ανομοιογένειας των πλακών μετά από τη δημιουργία ενός κύριου σεισμού ,όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Την άποψη του αυτή την επιβεβαίωσε επιστημονικά στο εργαστήριο μέσω πειραματικής διάταξης. Η Έρευνα είναι προς όφελος της επιστήμης και της ανθρωπότητας διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

   Το ΤΕΕΤΑΚ και ο πρόεδρος του Κύριος Πέτρος Ινιωτάκης μετά τις εκλογές του 2010 και την εκλογή της νέας διοίκησης έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της την πολιτική που αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Γι αυτό το σκοπό έχει ιδρυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ΤΕΕΤΑΚ έχει υιοθετήσει και το παρατηρητήριο σεισμών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για να ενημερώνει τους συναδέλφους και ενδιαφερομένους για τη σεισμική δράση στην περιοχή μας. Αυτό μπορεί να γίνει προσβάσιμο είτε από την κεντρική σελίδα του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr) είτε από τη σελίδα ppteetak.weebly.com και διαλέγοντας της επιλογή «παρατηρητήριο σεισμών»

                                                               Βασίλης Σκαρβελάκης

                                                                Πολ Μηχανικός MSc 

 
_          

Μετά τις εκλογές του 2010 η νέα διοίκηση του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr)και ο πρόεδρος του κύριος Πέτρος Ινιωτάκης έθεσαν σαν προτεραιότητα τόσο την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων  ,όσο την σύναψη σχέσεων με τους άλλους φορείς (εθνικούς και διεθνείς) και την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτικής προστασίας
    Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕΤΑΚ συμμετείχε στα σεμινάρια α)του ΟΑΣΠ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Πρόληψη και ετοιμότητα για τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης σε σεισμό και β) στο PATCH που διοργάνωσε το μουσείο φυσικής ιστορίας και ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με διεθνείς φορείς     
    Στις 22 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Ηράκλειο στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης το σεμινάριο που διεξήγαγε ο ΟΑΣΠ(www.oasp.gr) στα πλαίσια της πανελλήνιας δράσης του  για την ενημέρωση στελεχών των περιφερειών και παρατηρητών σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση σεισμού. Στο σεμινάριο ομιλήτριες ήταν η Κυρία Χ. Κουτρουμίχου και η Κυρία  Δρ Μ. Κούρου διευθύντριες των τμημάτων επιχειρήσεων και εκπαίδευσης αντίστοιχα του ΟΑΣΠ. Αναπτύχτηκαν θέματα που αφορούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε περίπτωση σεισμού και την επικαιροποίηση τους. Επίσης συζητήθηκαν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές ενότητες της Κρήτης καθώς και ζητήματα που προέκυψαν σε προσφάτους σεισμούς. Στην παρούσα εκδήλωση παραβρεθήκαν και οι Κυρία Ιωάννα Σφακιανάκη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕΤΑΚ καθώς επίσης και Κύριος Βασίλης Σκαρβελάκης Αν Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού του ΤΕΕΤΑΚ.
        Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 διεξήχθη στο Ηράκλειο και το μουσείο φυσικής ιστορίας το σεμινάριο στα πλαίσια του προγράμματος PATCH (http://www.montesca.it/patch) που αφορά αφενός την ανάπτυξη μεθόδων για την προφύλαξη των έργων τέχνης και αφ ετέρου την ανάπτυξη μεθόδων για διενέργεια προσεισμικών και σεισμικών ελέγχων στα κτίρια ,με την ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου σαν περιοχή αναφοράς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν διάφοροι φορείς από όλη την Ευρώπη ,όπως η Περιφέρεια της Περούντζια (Perugia) από την Ιταλία, του δήμου Αγίου Αθανασίου στην Κύπρο ,του δήμου της Βαλένθια (Valencia) από την Ισπανία και άλλους φορείς. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχτηκαν οι εξελίξεις στα  θέματα αντιμετώπισης περιπτώσεων σεισμικής επικινδυνότητας και η μετάφραση του εγχειριδίου οδηγιών που πρόεκυψε από τις διεργασίες του προγράμματος στα Ελληνικά.
             Η παρουσία του ΤΕΕΤΑΚ τόσο στο σεμινάριο του ΟΑΣΠ όσο και του σεμιναρίου PATCH κρίθηκε πολύ σημαντική από τους διοργανωτές και δόθηκαν συγχαρητήρια στους εκπροσώπους του. Το ΤΕΕΤΑΚ από την πλευρά του δεσμεύτηκε και μέσω του Προέδρου του Κ Πέτρου Ινιωτάκη για την προαγωγή πολιτικών πολιτικής προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας 2010-2013.
                                                           Βασίλης Εμμ Σκαρβελάκης
                                                                  Πολ Μηχανικός MSc

 
Τα ζώα μπορεί να αντιλαμβάνονται τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στα επιφανειακά ύδατα λίγο πριν από ένα σεισμό, γεγονός που εξηγεί τη συχνά ανήσυχη συμπεριφορά και την «μαντική» ικανότητά τους, που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη Γη από πολύ παλιά. Η νέα αυτή επιστημονική εκτίμηση βασίστηκε στην παρατήρηση μίας ομάδας βατράχων που εγκατέλειψαν την λιμνούλα τους στην περιοχή Λ' Ακουίλα της Ιταλίας, λίγες μέρες πριν λάβει χώρα ο καταστροφικός σεισμός το 2009.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Φρίντμαν Φρόιντ της NASA και τη βιολόγο Ραχήλ Γκραντ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα ερευνών περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας «International Journal of Environmental Research and Public Health», σύμφωνα με το BBC, πιστεύουν ότι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων θα πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις μεθόδους πρόβλεψης των σεισμών και συστήνουν τη συνεργασία γεωλόγων και βιολόγων, ώστε να μελετηθεί καλύτερα το θέμα.

 Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πετρώματα στον φλοιό της Γης, που υφίστανται ισχυρές τεκτονικές πιέσεις λίγο πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία αντιδρούν με τα νερά, προκαλώντας μια σειρά από χημικές μεταβολές. Τα ζώα, που ζουν μέσα στο νερό ή κοντά σε αυτό, έχουν μεγάλη ευαισθησία σε αυτές τις αλλαγές και έτσι είναι σε θέση να τις ανιχνεύσουν ακόμα και μέρες πριν ο σεισμός συμβεί.

Οι βάτραχοι-μετανάστες της Λ' Ακουίλα δεν συνιστούν μεμονωμένη περίπτωση, καθώς στη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με διάφορα ζώα (ερπετά, αμφίβια, ψάρια κ.α.) που συμπεριφέρονταν ασυνήθιστα ή έφευγαν μακριά από μία περιοχή όπου σύντομα επρόκειτο να «χτυπηθεί» από σεισμό. Για παράδειγμα, στην Χαϊτσένγκ της Κίνας, το 1975, μέχρι και ένα μήνα πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, οι κάτοικοι παρατήρησαν τα φίδια να ξετρυπώνουν μόνα τους από τις φωλιές τους και μάλιστα μέσα στον χειμώνα, δηλαδή στο μέσο της χειμερίας νάρκης τους, αψηφώντας θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, παρόλο που κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αυτοκτονία για τα ψυχρόαιμα ερπετά. Το 2009, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι κάτοικοι είδαν να βγαίνουν στις ακτές δεκάδες καλαμάρια που ζουν σε μεγάλο βάθος (200-600 μέτρων), λίγες ώρες πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός.

Στην περίπτωση των περίπου 100 βατράχων της Λ'Ακουίλα, η κοινότητά τους εξαφανίστηκε από την περιοχή περίπου τρεις μέρες πριν το σεισμό. Οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακά πειράματα και επιβεβαίωσαν ότι οι τεκτονικές δυνάμεις μεταβάλλουν την χημική σύνθεση των γήινων υδάτων. Τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τα συμπιεζόμενα πετρώματα λίγο πριν από ένα σεισμό, μεταδίδονται και στα γειτονικά πετρώματα, ώσπου φθάνουν στην επιφάνεια της Γης και αντιδρούν με τον αέρα της ατμόσφαιρας, μετατρέποντας τα μόρια της σε ιόντα. Αυτά τα αερομεταφερόμενα θετικά φορτισμένα ιόντα, σύμφωνα με προηγούμενες ιατρικές μελέτες, προκαλούν πονοκεφάλους και ναυτία στους ανθρώπους και αυξάνουν στο αίμα των ζώων το επίπεδο της σεροτονίνης, της ορμόνης του στρες, κάνοντάς έτσι πιο ανήσυχα και φοβισμένα.

Παράλληλα, τα ιόντα αυτά αντιδρούν με το νερό, μετατρέποντάς το σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτή η χημική αλυσίδα συμβάντων μπορεί να μετατρέψει τις αβλαβείς οργανικές ύλες μίας λιμνούλας ή της θάλασσας σε τοξικές ουσίες, αναγκάζοντας τα υδρόβια ζώα να σπεύσουν να φύγουν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανισμό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους φέρνει στο φως για πρώτη φορά με επιστημονικό τρόπο ένα πιθανό γεωλογικό, χημικό και βιολογικό μηχανισμό που, μέσα από διάφορες αλληλεπιδράσεις, τελικά αλλάζει τη συμπεριφορά πολλών ζώων πριν τους σεισμούς, βοηθώντας έτσι στην πρόγνωση αυτών των καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

 
_            ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕΤΑΚ

 

Μετά τις εκλογές του 2010 η νέα διοίκηση του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr)και ο πρόεδρος του κύριος Πέτρος Ινιωτάκης έθεσαν σαν προτεραιότητα τόσο την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων  ,όσο την σύναψη σχέσεων με τους άλλους φορείς (εθνικούς και διεθνείς) και την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτικής προστασίας

    Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕΤΑΚ συμμετείχε στα σεμινάρια α)της FIBπου διεξήχθη υπό την αιγίδα της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων και του τμήματος ελληνικού σκυροδέματος  β) στο PATCHπου διοργάνωσε  ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με διεθνείς φορείς και γ) στο σεμινάριο «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» που διοργάνωσε η γγ δια βίου μάθησης σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου.

      Στις 29-30 Σεπτεμβρίου του 2011 διεξήχθη στην Αθήνα το ετήσιο παγκόσμιο σεμινάριο της FIB (http://www.fib-international.org) για το προκατασκευασμένο σκυρόδεμα το οποίο διοργάνωσε φέτος το ελληνικό τμήμα σκυροδέματος του ΤΕΕ (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INTER_RELATIONS/est). Στο σεμινάριο αναπτύχτηκαν νέες κατασκευαστικές μέθοδοι καθώς και η χρησιμοποιούμενη από τους διεθνείς κανονισμούς και προτεινόμενη για τους Ευρωκώδικες μέθοδος κατασκευής με προεντεταμένο σκυρόδεμα. Το σεμινάριο είχε διάρκεια δύο ημέρες. Στην πρώτη αναπτύχτηκε το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου ενώ τη δεύτερη διενεργήθηκαν επισκέψεις σε εργοστάσια επιχειρήσεων τα οποία παράγουν τα νέα υλικά για να εξηγηθεί και ο τρόπος παραγωγής τους και άλλες λεπτομέρειες που ενδιέφεραν τους συμμετέχοντες. Το ΤΕΕΤΑΚ εκπροσώπησε εκ μέρους της διοίκησης  ο Αν Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού Β. Σκαρβελάκης (ppteetak.weebly.com). Τα Πρακτικά του σεμιναρίου μπορούν να αναζητηθούν στην βιβλιοθήκη του τμήματος.

     Τρεις ημέρες αργότερα στις 3,6-7 Οκτωβρίου 2011 διεξήχθη στο Ηράκλειο και το μουσείο φυσικής ιστορίας το σεμινάριο PATCH(http://www.montesca.it/patch) που αφορά αφενός την ανάπτυξη μεθόδων για την προφύλαξη των έργων τέχνης και αφ ετέρου την ανάπτυξη μεθόδων για διενέργεια προσεισμικών και σεισμικών ελέγχων στα κτίρια ,με την ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου σαν περιοχή αναφοράς. Στο πρόγραμμα παραβρέθηκαν διάφοροι φορείς από όλη την Ευρώπη ,όπως η Περιφέρεια της Περούντζια (Perugia) από την Ιταλία, του δήμου Αγίου Αθανασίου στην Κύπρο ,του δήμου της Βαλένθια (Valencia) από την Ισπανία και άλλους φορείς. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου το ΤΕΕΤΑΚ ανέπτυξε συνεργασία με την Περιφέρεια της Περούντζια για την σύνταξη έκθεσης για την βελτίωση των εγγράφων απογραφής σεισμικών κινδύνων που υπάρχουν στην περιοχή μας.

    Κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου διεξήχθη στην πόλη του Ηρακλείου το σεμινάριο που διοργανώθηκε από το δήμο Ηρακλείου και τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ».Στο σεμινάριο αναπτύχτηκαν διαλέξεις για την αντιμετώπιση διαφόρων φυσικών καταστροφών από  κρατικούς φορείς όπως ΟΑΣΠ ,ΓΓΔΜ, πυροσβεστική, Λιμενικό καθώς και από μη κρατικούς όπως τον Ερυθρό σταυρό και την οργάνωση ΠΡΑΞΙΣ. Το ΤΕΕΤΑΚ συμμετείχε ενεργά και με την παρουσία του προέβαλε το επιστημονικό έργο του , ενώ σημαντική ήταν η ομιλία του Επιμελητή της επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού Κυρίου Ν. Σαρρή όταν κλήθηκε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό. Ο κύριος Σαρρής μίλησε για την ανάγκη κατασκευής έργων που αφορούν την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτικής Προστασίας και η ομιλία του συζητήθηκε ευρέως.

     Η παρουσία του ΤΕΕΤΑΚ τόσο στο σεμινάριο της FIBόσο και των σεμιναρίων PATCHκαι «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» (www.ethelontismos.gr) κρίθηκε πολύ σημαντική από τους διοργανωτές και δόθηκαν συγχαρητήρια στους εκπροσώπους του. Το ΤΕΕΤΑΚ από την πλευρά του δεσμεύτηκε και μέσω του Προέδρου του Κ Πέτρου Ινιωτάκη για την προαγωγή πολιτικών πολιτικής προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας 2010-2013.

 

 

                                                               Βασίλης Εμμ Σκαρβελάκης

                                                                  Πολ Μηχανικός MSc

 
Start blogging by creating a new post. You can edit or delete me by clicking under the comments. You can also customize your sidebar by dragging in elements from the top bar.