Το Ηράκλειο είχε ήδη σβήσει τα φώτα του ,και οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Ήταν ένα βράδυ του Ιανουαρίου. Ξαφνικά η πόλη άρχισε να ξυπνά ,τα κτήρια άρχισαν να σείονται και οι κάτοικοι έντρομοι δεν ήξεραν τι να κάνουν. Άλλοι βγήκαν στο δρόμο φοβούμενοι την καταστροφή του σπιτιού τους και άλλοι απλά περίμεναν να περάσει η δράση του για να μπορέσουν να ηρεμήσουν και να ξανακοιμηθούν. Η Κρήτη άλλωστε ζει συχνά τέτοιες καταστάσεις. Την επόμενη ημέρα ακόμα ένας σεισμός χτύπησε την πόλη. Πολλοί ανησύχησαν περισσότερο. Τι συμβαίνει; Γιατί έγιναν αυτοί οι σεισμοί τόσο κοντά;

    Τα δελτία ειδήσεων ,τοπικά και εθνικά όπως θα περίμενε κανείς ασχολήθηκαν με το θέμα. Οι επιστήμονες είχαν την απάντηση. «Ήταν απλά ένα σμήνος σεισμών τίποτα το ανησυχητικό» αυτή ήταν η απάντηση τόσο του Αστεροσκοπείου Αθηνών όσο και γνωστών σεισμολόγων όπως οι κύριοι Συνολάκης ,Λέκκας , Παπαδόπουλος και Παπαζάχος.

   Τι είναι όμως ένα σμήνος σεισμών; Ο πρώτος που προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ήταν ο Ιάπωνας καθηγητής Δρ Καναμόρι. Το 1971 δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο «RELATION BETWEEN TECTONIC STRESS ,GREAT EARTHQUAKE AND EARTHQUAKE SWARMS»  που αφορούσε ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή της θάλασσας των Φιλιππίνων.

   Ο Δρ Καναμόρι ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο που προκαλεί το σμήνος σεισμών είναι οι ανωμαλίες στη δομική ομοιογένεια των πλακών. Λαμβάνοντας υπόψη του ένα αρχείο  διαθέσιμων σεισμών όπως αυτών  του Κάντο το 1923 , αυτόν του Μπόσο-Οκι το 1952-53 αλλά και άλλη σεισμική δραστηριότητα προηγούμενη και επόμενη ,υπέθεσε ότι κάποιοι σεισμοί ήταν απλά αποτέλεσμα κάποιων άλλων. Οι τελευταίοι δε υποστήριξε ότι ήταν αποτέλεσμα της ανομοιογένειας των πλακών μετά από τη δημιουργία ενός κύριου σεισμού ,όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Την άποψη του αυτή την επιβεβαίωσε επιστημονικά στο εργαστήριο μέσω πειραματικής διάταξης. Η Έρευνα είναι προς όφελος της επιστήμης και της ανθρωπότητας διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

   Το ΤΕΕΤΑΚ και ο πρόεδρος του Κύριος Πέτρος Ινιωτάκης μετά τις εκλογές του 2010 και την εκλογή της νέας διοίκησης έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της την πολιτική που αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Γι αυτό το σκοπό έχει ιδρυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ΤΕΕΤΑΚ έχει υιοθετήσει και το παρατηρητήριο σεισμών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για να ενημερώνει τους συναδέλφους και ενδιαφερομένους για τη σεισμική δράση στην περιοχή μας. Αυτό μπορεί να γίνει προσβάσιμο είτε από την κεντρική σελίδα του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr) είτε από τη σελίδα ppteetak.weebly.com και διαλέγοντας της επιλογή «παρατηρητήριο σεισμών»

                                                               Βασίλης Σκαρβελάκης

                                                                Πολ Μηχανικός MSc 




Leave a Reply.