Picture
Πριν από λίγες ημέρες ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έπεσα πάνω στους χάρτες επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές που σίγουρα οι περισσότεροι έχουν δει. Αργότερα ανοίγοντας το λογαριασμό μου στο facebook βρήκα αυτούς τους χάρτες δημοσιευμένους από διάφορους φίλους. Στην πραγματικότητα αυτοί οι χάρτες συνοδεύονταν από σχόλια σχετικά με το ρίσκο που αντιμετώπιζαν κάποιες περιοχές, και ιδίως η Κρήτη καθώς ήταν στην πιο μεγάλη κλίμακα.

   Ποια είναι όμως η αλήθεια; Δείχνουν αυτοί οι χάρτες επικινδυνότητας το ρίσκο που είναι εκτεθειμένη η περιοχή. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Σύμφωνα με τον ορισμό της UNESCO (1972) το ρίσκο που είναι εκτεθειμένη κάποια περιοχή  δίνεται σύμφωνα με τον τύπο

                                                     R=H*V*W

  • Όπου R είναι το ρίσκο δηλαδή ο κίνδυνος το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι βέβαιο αλλά οι πιθανότητες των εναλλακτικών δυνητικών αποτελεσμάτων είναι γνωστές ή μπορούν να εκτιμηθούν με σχετική ακρίβεια
  • * είναι το μαθηματικό σύμβολο της συνέλιξης (convolution)
  • H (Hazard) είναι η επικινδυνότητα ,δηλαδή η πιθανότητα ένα φαινόμενο καθορισμένης έντασης να εμφανιστεί σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα (είναι αυτό που δείχνουν οι χάρτες για την πυρκαγιά και υπάρχουν και ανάλογοι χάρτες για τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα σεισμοί, πλημμύρες κ.ο.κ)
  • V (Vulnerability) είναι ο βαθμός φθοράς ενός συγκεκριμένου δομικού ή φυσικού στοιχείου
  • W (Worthiness) είναι η αξία ενός στοιχείου (υλική η πνευματική)
Άρα συνοψίζοντας παρατηρούμε ότι το ρίσκο (πολλές φορές μεταφρασμένο ως κίνδυνος στα Ελληνικά) έχει σχέση με τη δόμηση μιας περιοχής αλλά και την αξία μιας περιοχής. Έτσι μια πυρκαγιά  στο κέντρο του Ηρακλείου έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο (κίνδυνο) από μια πυρκαγιά σε ένα δάσος του νομού λόγο της παρουσίας ανθρώπων, κτιρίων κ.λ.π.

  Το ΤΕΕΤΑΚ και ο πρόεδρος του Κύριος Πέτρος Ινιωτάκης μετά τις εκλογές του 2010 και την εκλογή της νέας διοίκησης έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες της την πολιτική που αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό και την πολιτική προστασία. Γι αυτό το σκοπό έχει ιδρυθεί και η Μόνιμη Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ΤΕΕΤΑΚ έχει υιοθετήσει και το παρατηρητήριο σεισμών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για να ενημερώνει τους συναδέλφους και ενδιαφερομένους για τη σεισμική δράση (επικινδυνοτητα) στην περιοχή μας. Αυτό μπορεί να γίνει προσβάσιμο είτε από την κεντρική σελίδα του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr) είτε από τη σελίδα ppteetak.weebly.com και διαλέγοντας της επιλογή «παρατηρητήριο σεισμών»

                                                                                        Βασίλης Εμμ Σκαρβελάκης
                                                                                           Πολ Μηχανικός MSc