_          

Μετά τις εκλογές του 2010 η νέα διοίκηση του ΤΕΕΤΑΚ (www.teetak.gr)και ο πρόεδρος του κύριος Πέτρος Ινιωτάκης έθεσαν σαν προτεραιότητα τόσο την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων  ,όσο την σύναψη σχέσεων με τους άλλους φορείς (εθνικούς και διεθνείς) και την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτικής προστασίας
    Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕΤΑΚ συμμετείχε στα σεμινάρια α)του ΟΑΣΠ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Πρόληψη και ετοιμότητα για τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης σε σεισμό και β) στο PATCH που διοργάνωσε το μουσείο φυσικής ιστορίας και ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με διεθνείς φορείς     
    Στις 22 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Ηράκλειο στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης το σεμινάριο που διεξήγαγε ο ΟΑΣΠ(www.oasp.gr) στα πλαίσια της πανελλήνιας δράσης του  για την ενημέρωση στελεχών των περιφερειών και παρατηρητών σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση σεισμού. Στο σεμινάριο ομιλήτριες ήταν η Κυρία Χ. Κουτρουμίχου και η Κυρία  Δρ Μ. Κούρου διευθύντριες των τμημάτων επιχειρήσεων και εκπαίδευσης αντίστοιχα του ΟΑΣΠ. Αναπτύχτηκαν θέματα που αφορούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε περίπτωση σεισμού και την επικαιροποίηση τους. Επίσης συζητήθηκαν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές ενότητες της Κρήτης καθώς και ζητήματα που προέκυψαν σε προσφάτους σεισμούς. Στην παρούσα εκδήλωση παραβρεθήκαν και οι Κυρία Ιωάννα Σφακιανάκη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕΤΑΚ καθώς επίσης και Κύριος Βασίλης Σκαρβελάκης Αν Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντισεισμικού Σχεδιασμού του ΤΕΕΤΑΚ.
        Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 διεξήχθη στο Ηράκλειο και το μουσείο φυσικής ιστορίας το σεμινάριο στα πλαίσια του προγράμματος PATCH (http://www.montesca.it/patch) που αφορά αφενός την ανάπτυξη μεθόδων για την προφύλαξη των έργων τέχνης και αφ ετέρου την ανάπτυξη μεθόδων για διενέργεια προσεισμικών και σεισμικών ελέγχων στα κτίρια ,με την ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου σαν περιοχή αναφοράς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν διάφοροι φορείς από όλη την Ευρώπη ,όπως η Περιφέρεια της Περούντζια (Perugia) από την Ιταλία, του δήμου Αγίου Αθανασίου στην Κύπρο ,του δήμου της Βαλένθια (Valencia) από την Ισπανία και άλλους φορείς. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχτηκαν οι εξελίξεις στα  θέματα αντιμετώπισης περιπτώσεων σεισμικής επικινδυνότητας και η μετάφραση του εγχειριδίου οδηγιών που πρόεκυψε από τις διεργασίες του προγράμματος στα Ελληνικά.
             Η παρουσία του ΤΕΕΤΑΚ τόσο στο σεμινάριο του ΟΑΣΠ όσο και του σεμιναρίου PATCH κρίθηκε πολύ σημαντική από τους διοργανωτές και δόθηκαν συγχαρητήρια στους εκπροσώπους του. Το ΤΕΕΤΑΚ από την πλευρά του δεσμεύτηκε και μέσω του Προέδρου του Κ Πέτρου Ινιωτάκη για την προαγωγή πολιτικών πολιτικής προστασίας και αντισεισμικού σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας 2010-2013.
                                                           Βασίλης Εμμ Σκαρβελάκης
                                                                  Πολ Μηχανικός MSc